pátek 9. června 2017

(Kniho)desítka vol. 1


Dobrý název, co?
Nejde však o nic závratně originálního. Deset knih, které jsem četla relativně nedávno a nevysloužily si vlastní článek, přesto vám chci vecpat, jaký na ně mám názor. (Bo mi došlo, že na blogu článek co článek knihy jen vychvaluji, ale kdo mě sleduje na GoodReads, ví, že aktivněji používám hodnocení 1-3*, takže tak.)
Hezky ve zkratce, žádné dlouhé slohy, nebojte.


Společně s Milk and Honey se The Princess Saves Herself in this One stalo hitem v oblasti moderní poezie a nadšení z této sbírky pomalu prosakuje i k lidem, kteří něco, co smrdí básničkami, běžně do ruky neberou.
A upřímně... tu jásající vlnu nechápu. Mě to totiž neohromilo ani trochu, fakt. Jak by taky mohlo? Jen obyčejný tok myšlenek autorky a klávesa enter. Prý působí na nitro čtenáře, vyvolává intenzivní emoce a další ušákoviny, ale mi to spíš přijde jako sdělení ničeho v těžce wtf formě. Dobrá, uznávám, některé střípky jsou fajn, je jich malinko, ale jsou tam! Jenže jich nebylo dost, aby v mých očích sbírku vyzdvihly do nebes. Pouze tři kousky. Zbytek byl spíše v duchu "he loves me" ukázky. 
No, jednu věc jsem si ale uvědomila, očividně každý může být básníkem. I já. A nejsem vůbec špatná, že? ;)
GoodReads: TUTUTU
----

Populárně-naučnou knihu profesora historie na univerzitě v Cambridgi jsem četla dokonce dvakrát. A to v rámci získávání informací do svého referátu o - nečekaně - Spartě. Neuvěřitelně čtivé a zajímavé i pro laika! Pokud vás jen trochu láká ta doba a chcete vědět, jak to opravdu bylo s bitvou u Thermopyl, proč byste chtěli být radši ženou ve Spartě než v Athénách a nebo třeba, proč se vyplácí na bojišti zůstávat až do konce, neváhejte tou knihou prolistovat. Hlavní hrdina je fak cool, je to Sparta!

GoodReads: TUTUTU
----

Jsem člověk, který zbožňuje pohádky a jejich retellingy. Tohle měl být jasný úspěch! Vždyť to má všechno, co v knihách absolutně žeru - hate to love vztah, neobvyklé prostředí, krutovládce, magii, nádech pohádky - všechno zní bombasticky! Jojo a teď přijde ALE, velké hnusné ALE. Ale autorka mě nedokázala zaujmout téměř ničím, co se v příběhu událo, koulela jsem očima každé tři stránky, šíleně mě nebavil styl psaní a z děje jako takového jsem byla doslova otrávena. Vidím pouze extrémně nevyužitý potenciál.


Někdo totiž musí plavat proti proudu všech, kterým se Pomsta a rozbřesk líbila. Tentokrát jsem to já. Nevadí.

GoodReads: TUTUTU
----

Fascinující příběh, jehož síla vychází z toho, že je vlastně pravdivý. Povědomí o něm byste měli mít. Naneštěstí ho trochu zabíjí podání na stránkách knihy. Chvílemi jsem jen dutě otáčela, aniž bych věděla, o čem čtu a musela jsem se vracet. Při čtení to prostě hodně "dřelo", výsledný pocit mám však spíš kladný. Rozhodně je mi ale jasné, že Americký sniper nesedne všem, kdyby to někdo chtěl vzdát, ať zkusí dát šanci třeba ještě i filmu.

GoodReads: TUTUTU
----
Páni, je neskutečné, že jsem Rozkaz zabít dočetla před třemi dny a pořád mě neopustila jistá vlna naštvání. Proč? Byla to taková zbytečnost, akorát ztráta času a pro člověka, který zoufale hledá odpovědi, zdroj znechucení - nedozvěděla jsem se skoro nic nového! 

Labyrint se mi moc líbil, dvojka byla horší a trojka docela zklamání, ale na tohle jsem se těšila. A ono co? Bobky s octem. Podstatný pro děj trilogie je snad jen prolog, kapitola 61 a epilog. Ostatní části bych si snadno mohla splést s nějakou fanfikcí, po tom mé srdce netoužilo. Jasně, Dashner umí psát velmi čtivě, jenže já se v průběhu bádání po podstatných informacích dokázala tak otrávit, že vytvoření hlubšího pouta s novými postavami bylo prakticky nemožné. 

GoodReads: TUTUTU 
----
 
K Sandmanovi můžu říct jen jedno. CHCETE SI HO PŘEČÍST, BO JE BOŽÍÍÍÍ! A jak se do něj jednou ponoříte, už vám není pomoci. Můj nejvíc nejoblíbenější komiks. Mluvím o něm ráda a mluvím o něm často!


GoodReads, díl #1: TUTUTU

Teď, když už víte, jak mám Sandmana ráda, můžu říct, že jsem četla třetí díl, Krajinu snů. Všichni mí kamarádi na Goodreads z něj byli zklamaní. Já ne. Né, že by byl skvělý, to rozhodně nebyl, spíš fakt docela nudička, ale já na to byla připravena. Tak upozorňuji dál. :)
----
Znáte Pohádkovou knihu legend? Ťukáte si na čelo, proč čtu něco, co je očividně pro dívky ve věkové kategorii "do deseti let"?
GoodReads, díl #1: TUTUTU

První díl jsem četla v roce 2014, na dvojku nadešel čas minulý týden, trojku mám akorát v tašce. A pořád jsem kurde moc nadšená. Řekla bych, že Shannon Hale je takový Cameron Jace píšící pro děti. To chcete! :)
---
Pozor, pozor. Teď vás ušetřím nekonečných muk. Jako člověk, co přetrpěl všechny tři díly, říkám, že trilogii Scarlet číst nechcete. Úplně zmrvený retelling Robina Hooda, kdy se Robin Hood chová jako naprostá baba a v lukostřelbě by neporazil ani princeznu Meridu. A je to brutálně přeláskované, až nechutně. Možná se ptáte, proč jsem to vůbec četla. Odpověď je jednoduchá... jednička zněla, že bude fakt cool, a pak jsem naletěla na cliffhangery (tedy jediné zajímavé události, co se tam odehrály).

Pro představu, v Lion Heart si hlavní hrdinové dají přesně sto dvacet dva pusinek - těch dramatických na vážnou hudbu, husinu a motýlky v bříšku. -_-

Ale mám další dočtenou sérii! Už 59! Jupí!

GoodReads, díl #1: TUTUTU
----
Muhehe, vyrůstala jsem na Hraničářově učni a je to moje srdcovka. Některé díly jsem přelouskala i třeba desetkrát. Čtu ho doteď, pořád mě baví (i když ty poslední díly pomalu ztrácí na kvalitě, nad čímž musím přivírat očička), zbožňuji všechny postavy. Série První roky nabízejí Haltův příběh (Halt je super týpek, co rád kafíčko a zvedání jednoho obočí). A já teď po dočtení Bitvy na Hackhamské pláni konečně můžu uklidnit dušičku - jooo, už vím, jak to bylo s tou slavnou bitvou, kurde! Jsem spokojená. Pro fanoušky nutnost! 

- Pozn. Nemusíte mít přečteného Hraničářova učně, abyste se mohli pustit do tohohle, ale je lepší, když za sebou máte první dva díly. 

GoodReads, díl #1: TUTUTU
----
Jak začít? Jeffery Deaver je borec, o tom nepochybuji. Dokáže vymyslet parádní příběh, ráda přemýšlím nad tím "co bude dál" a častokrát jsem vývojem děje překvapena. Lincoln Rhyme je hrdina. Ovšem oproti Prázdnému křeslu, které jsem četla loni, mi Kamenná opice přišla taková suchá. Žádný "wow" efekt na konci, neměla jsem potřebu otáčet stránku za stránkou rychlostí Kulového blesku. Uhodla jsem vše podstatné až moc brzy. A špatňák mi taky úplně nepřirostl k srdci. Zatím nejslabší díl, řekla bych, ale pořád se jedná o nadprůměrné čtivo. Holt nemůžou být všechny na super top úrovni. :)

GoodReads: TUTUTU

Pro srovnání - 
Po dočtení Kamenné opice: S úsměvem na tváři jsem oznámila spolubydle, že se mé podezření potvrdilo, zhasly jsme a šly jsme spinkat. 
Po dočtení Prázdného křesla


----

Takže tak. Víc toho nemám. Stejně poměrně vyčerpávající, což? 
Zaujalo vás něco? Četli jste něco z této desítky? Líbilo, nelíbilo? Chci si povídat!

Upozornění:
Jen zlomek knih dostane vlastní článek, větší množství se dostane do (Kniho)desítky, ale VĚTŠINU budu přidávat na Facebook blogu - a se sexy fotkou, tak mi dejte lajk, aby vám nic neuniklo! :)


- všechny obrázky jsou z GoodReads, kromě Kamenné opice, ta je z dominoknihy.cz

7 komentářů:

  1. Já jsem četla Pohádkovou knihu legend a líbilo se mi to! :o) A dost se mi líbil i seriál a tu jeho úvodní píseň čas od času poslouchám a dělá mi radost.
    Ale já jsem magor, co má rád filmy s Barbie. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak jsem z mysli vytěsnila fakt, že Ever After High má i seriál, pfff, asi mi to nedá a budu se po něm muset podívat. (Tu písničku už jsem si pustila, není zlá, vůbec není zlá). A jsem ráda, že nejsem dama, kdo má rád knížečky pro dětičky. Chystáš se i na další díly?
      I filmy s Barbie? To si napiš do životopisu! :D

      Vymazat
    2. Já mám celou tu trilogii doma, takže ano, chystám se na další díly, je to totiž čajokrásné! :D
      Jasně... Jsem pracovitá, chytrá, samostatná, mám ráda filmy s Barbie, spolehlivá, ... :D

      Vymazat
  2. Zajímavý článek a strašně ráda bych ti ti na ty knihy něco napsala, ale ani jednu jsem nečetla a vím, že číst ani nebudu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi na čtení tak líbí. Knížek je hromada, každý má jiný vkus a že se nepotkáme ani v jedné z deseti? Pěkně! Ale myslím, že zrovna ten Deaver by se ti líbit mohl. :)

      Vymazat
  3. Ha, já se u toho Pomsta & Rozbřesk právě bojím přehnané zaláskovanosti. :D Ale! Četla jsem teď autorčinu novinku Flame in the Mist a to se mi fakt líbilo! Nicméně si myslím, že to bude hodně jiné, než ta Pomsta & Rozbřesk, tak i proto se mi ta její prvotina nechce číst, aby se nezhoršil můj názor na ni. :D
    Sandmana si přečtu.
    Hm... Scarlet jsem zvažovala, páč mám pro Robina Hooda slabost, ale... Asi to teda vynechám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. J, koukala jsem na tvou recenzi, pořád nevím, jestli se do Flame in the Mist pustím, ale nezavrhuju. Každopadáně... jestli má padnout, tak padne v angličtině.
      SANDMANA SI MUSÍŠ PŘEČÍST!
      A Scarlet nečti. Věř mi. :)

      Vymazat

About Us

Recent

Random